bindweefsel

Er zijn veel klachten die met de bindweefsel te maken hebben. Deze problemen liggen op heel verschillende gebieden: bewegingsbeperkingen, darmproblemen, hoofdpijn, Cellulite, koude armen en voeten, niet goed functioneren van organen etc.

Vaak is de oorzaak van deze problemen dat het bindweefsel niet goed meer kan functioneren of zich in de loop van de tijd verkeerd heeft gehecht aan lichaamsdelen. Er moet nu ingegrepen worden om het weefsel weer in een goede staat en vorm te krijgen.

Wat is bindweefsel

Bindweefsel is weefsel dat op veel plaatsen in ons lichaam aanwezig is. Het zorgt voor opvulling tussen organen, bloedvaten en zenuwen. Daardoor helpt het deze structuren te beschermen tegen druk van buitenaf. Tevens zorgt het ervoor dat organen, bloedvaten en zenuwen op hun plaats blijven liggen door middel van fascie bindweefsel. Bindweefsel zit ook vaak in de organen zelf. Zo helpt het mede de vorm van organen te bepalen. Ten slotte speelt het ook een rol bij de voeding van cellen, namelijk doordat het zuurstof en voedingsstoffen doorlaat

De fascie is bindweefsel dat als een dun web alle structuren van het lichaam omsluit, Het verbindt onze spieren gewrichten, organen, bloedbanen en zenuwweefsel en maakt het lichaam tot een samenhangend functionerend geheel.

Overzicht van de bindweefsel problemen

Hieronder staat een overzicht van veel voorkomende bindweefsel problemen. Als je verder nog vragen hebt neem dan even contact met de massagepraktijk op.

Obstipatie

obstipatie

Obstipatie is een darm verstopping. Iedereen heeft er wel eens last van, vooral ouderen, zwangere vrouwen en jonge kinderen. Oorzaken van obstipatie zijn: voeding, stress, onregelmatig leven, psychologische, ziekte en medicijngebruik.

Een heftige vorm van obstipatie is het Prikkelbare Darm Syndroom (PDS). Mensen met PDS hebben continu pijn en de pijn varieert en kan goed functioneren belemmeren. Dit artikel gebruikt obstipatie maar de informatie geld ook voor PDS.

De behandeling van obstipatie bestaat uit drie manieren elementen:

  • het aanpassen van het voedingspatroon. Eet voldoende vezels en drink voldoende (2 liter per dag is het advies).
  • je geestelijke gesteldheid verbeteren. Spanning slaat toe op het zwakke punt in je lichaam
  • massage specifiek voor het darmgebied

Cellulite

Cellulite ontstaat o.a. door een slechte doorbloeding in de bindweefsel laag, verkeerde voeding, stress, thee en koffie. Hierdoor kan het lichaam verzuren. Ons lichaam bevat mineralen die ons lichaam beschermen tegen zuren. Maar bij een overdosis zuren zijn er op een gegeven moment geen mineralen meer, waardoor er in plaats van mineraalvoorraden er nu alleen nog maar afvalstoffen voor in de plaats gekomen. Hierdoor ontstaat er al cellulite. Een gezonde levensstijl is van belang voor een mooie huid

Litteken

Litteken massage

Ook Littekenweefsel kan klachten veroorzaken aan het houdings- en bewegingsapparaat, maar ook het herstel kan stagneren. Bekend zijn arm- & schouderklachten en oedeem na borstoperaties, maar ook rugklachten na buikoperaties komen regelmatig voor.
Eigenlijk zou iedereen na een medische ingreep bindweefselmassage moeten ondergaan. Dat zou een hoop ellende en lelijke littekens schelen! Medische ingrepen zoals operatie en bestraling veroorzaken littekens in de verschillende huid- en bindweefsel lagen. Dit littekenweefsel is niet alleen lelijk aan de buitenkant, maar kan ook onderhuidse verklevingen veroorzaken met pijn en functiestoornissen tot gevolg.
Bekende voorbeelden zijn: pijn bij het bewegen van de arm na borstkanker ingrepen, rugklachten na buikoperaties, buikklachten na rugoperaties, minder kracht, vochtophoping (oedeem). Buikoperaties, zoals blindedarmoperaties, veroorzaken verklevingen in de buikvlies. Dit verstoort de functies van darmen en andere organen.

Uit recent onderzoek weten we dat zelfs de kans op overlijden toeneemt door littekenweefsel in de buik na een buikoperatie!
Door de medisch ingrijpen of ongelukken ontstaan littekens. Deze littekens blijven het herstelmechanisme van het lichaam aanroepen en creëren continue nieuwe structuren. Dit betekent dat we littekens jaarlijks moeten blijven behandelen om te voorkomen dat er nieuwe problemen ontstaan.

Overige bindweefsel problemen

Ook de volgende klachten hebben te maken met problemen in de bindweefsel laag en kunnen we behandelen:

  • buik- en borstkas aandoeningen
  • doorbloedingsstoornissen
  • chronische verkoudheid
  • bewegingsproblemen (arm gedeeltelijk op kunnen tillen, nek gedeeltelijk kunnen draaien etc.)
  • gewrichtsproblemen
  • slapeloosheid (hier helpt fibromassage© ook)

Aanpak van de problemen

Door middel van bindweefselmassage kunnen we elk litteken of fascia probleem effectief behandelen. Je merkt al na de eerste behandeling verschil.

Aangezien het lichaam zich moet her configureren bestaat de behandeling uit meerdere sessies.