bindweefsel

Er zijn veel problemen die met de bindweefsel te maken hebben. Het bindweefsel ook wel fascia genoemd verbind de systemen in het lichaam met elkaar. De problemen liggen op heel verschillende gebieden: bewegingsbeperkingen, pijn, niet goed functioneren van organen etc.

Enkele klachten worden hieronder verder uitgelegd. Andere zoals hoofdpijn en obstipatie staan op een aparte pagina’s.

Cellulite

Cellulite ontstaat o.a. door een slechte doorbloeding in de bindweefsel laag, verkeerde voeding, stress, thee en koffie. Hierdoor kan het lichaam verzuren. Ons lichaam bevat mineralen die ons lichaam beschermen tegen zuren. Maar bij een overdosis zuren zijn er op een gegeven moment geen mineralen meer, waardoor er in plaats van mineraalvoorraden er nu alleen nog maar afvalstoffen voor in de plaats gekomen. Hierdoor ontstaat er al cellulite. Een gezonde levensstijl is van belang voor een mooie huid

Litteken klachten

Ook Littekenweefsel kan klachten veroorzaken aan het houdings- en bewegingsapparaat, maar ook het herstel stagneren. Bekend zijn arm- & schouderklachten en oedeem na borstoperaties, maar ook rugklachten na buikoperaties komen regelmatig voor.
Eigenlijk zou iedereen na een medische ingreep bindweefselmassage moeten ondergaan. Dat zou een hoop ellende en lelijke littekens schelen! Medische ingrepen zoals operatie en bestraling veroorzaken littekens in de verschillende huid- en bindweefsel lagen. Dit littekenweefsel is niet alleen lelijk aan de buitenkant, maar kan ook onderhuidse verklevingen veroorzaken met pijn en functiestoornissen tot gevolg.
Bekende voorbeelden zijn: pijn bij het bewegen van de arm na borstkanker ingrepen, rugklachten na buikoperaties, buikklachten na rugoperaties, minder kracht, vochtophoping (oedeem). Buikoperaties, zoals blindedarmoperaties, veroorzaken verklevingen in de buikvlies, waardoor darmen en andere organen verstoord worden in hun functies.

Uit recent onderzoek weten we dat zelfs de kans op overlijden toeneemt door littekenweefsel in de buik na een buikoperatie!
Door de medisch ingrijpen of ongelukken ontstaan littekens. Deze littekens blijven het herstelmechanisme van het lichaam aanroepen en creëren continue nieuwe structuren. Dit betekent dat we littekens jaarlijks moeten blijven behandelen om te voorkomen dat er nieuwe problemen ontstaan.

Overige bindweefsel problemen

Ook de volgende klachten hebben te maken met problemen in de bindweefsel laag (en kunnen ook aangepakt worden met massage):

  • buik- en borstkas aandoeningen
  • maag- en darm aandoeningen
  • doorbloedingsstoornissen
  • chronische verkoudheid
  • bewegingsproblemen (arm gedeeltelijk op kunnen tillen, nek gedeeltelijk kunnen draaien etc.)
  • gewrichtsproblemen
  • slapeloosheid (hier helpt fibromassage©)
  • striae

Aanpak van de problemen

Door middel van bindweefselmassage kunnen we elk litteken of fascia probleem effectief behandelen. De littekens worden direct zichtbaar mooier en voelbaar zachter. Ook de functiestoornissen (zoals bijvoorbeeld obstipatie) worden effectief  aangepakt. Aangezien het lichaam zich moet herconfigureren bestaat de behandeling uit meerdere sessies.