Fibromyalgie

Pijn te heftig om gewoon te functioneren

Fibromyalgie is een vorm van reuma die niet de gewrichten treft, maar de spieren en het bindweefsel.

De naam komt uit het Grieks en betekent:

Fibro = bindweefsel
Myo = spier
Algie = pijn
Dus letterlijk bindweefselspierpijn.

Bij deze aandoening heb je chronische pijn en stijfheid verspreid over het lichaam. De meest gevoelige plekken vindt je in de nek, heupen, schouders en handen. De pijn straalt uit naar de spieren in het hele lichaam. Patiënten hebben ook last van spijsverteringsklachten, huidklachten, eczeem, droge ogen en droge mond. Daarnaast gaat fibromyalgie gepaard met een tintelend of branderig gevoel in de ledematen. De klachten zijn ’s morgens meestal het hevigst. Veel patiënten hebben een afwijking in het slaappatroon. Door het ontbreken van een goede nachtrust raken ze oververmoeid. Dit kan leiden tot chronisch energiegebrek en uitputting.

Fibromyalgie komt voor bij 2% van de volwassen tussen 20 en 60 jaar. Vrouwen hebben tien keer vaker last van deze aandoening dan mannen.

Wat is de oorzaak van fibromyalgie?

onderzoek

De precieze oorzaak van fibromyalgie is door de medische wetenschap nog niet achterhaald. De patiënten hebben meestal een gezond uiterlijk, een normale bloedspiegel en onderzoek toont geen afwijkingen in de spieren of het bindweefsel aan. En zonder zichtbare oorzaak kan er geen diagnose worden gesteld. Daarom hebben artsen de grootste moeite om vast te stellen of een patiënt aan deze ziekte lijdt. Pas in 1976 werd fibromyalgie aangemerkt als een op zichzelf staande aandoening. Dat maakte het mogelijk om een protocol voor artsen te maken om een diagnose te kunnen stellen. Inmiddels is er al 40 jaar onderzoek gedaan naar de oorzaak van fibromyalgie. De ziekte is echter zo complex, dat wetenschappers niet precies weten waar ze naar moeten zoeken.

Wat weten we wél over fibromyalgie?

De 40 jaar onderzoek naar deze aandoening heeft wel wat opgeleverd. Het belangrijkste verschil met gezonde mensen is, dat patiënten met fibromyalgie niet in staat zijn om in een diepe slaap te raken. Alfagolven verstoren de deltagolven die zorgen voor dit slaapstadium. En deze golven zorgen voor een wakende toestand. Door chronisch slaapgebrek worden er onvoldoende groeihormonen aangemaakt voor het herstel en onderhoud van het spierweefsel en bindweefsel. Dit is een mogelijke verklaring van de pijn en stijfheid. Het chronische slaapgebrek ontstaat volgens onderzoek door afwijkingen in neurotransmitters zoals endorfine, serotonine en dopamine. Dit zijn stofjes die in de hersenen worden aangemaakt en die het lichaam vertellen wat ze moeten doen. Bij patiënten met fibromyalgie is er sprake van een abnormale productie van deze neurotransmitters. Dit leidt niet alleen tot een afwijkend slaappatroon, maar verandert ook de manier waarop het lichaam de pijn beheerst.

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat het niet goed functioneren van het zenuwstelsel de oorzaak van fibromyalgie is. Dus het immuunsysteem zou geen rol spelen bij deze aandoening. Maar er is nog heel veel onderzoek nodig om op basis van al deze aanknopingspunten de precieze oorzaak van fibromyalgie vast te kunnen stellen.

Behandeling van fibromyalgie

Er is nog weinig bekend over de oorzaak van fibromyalgie. Dat betekent dat er tot op heden helaas nog geen behandelingsmethode voor deze ziekte is ontwikkeld. Daarom zullen artsen zich uitsluitend kunnen richten op het verminderen van de belangrijkste symptomen: pijn, vermoeidheid, slaapstoornissen en stijfheid.

De arts zal paracetamol of een andere pijnstiller tegen de pijn voorschrijven. Hoewel fibromyalgie niet per se gepaard gaat met ontstekingen, zijn er toch patiënten die melden baat te hebben bij deze natuurlijke ontstekingsremmers.

Een fysiotherapeut kan met je oefenen om de lichamelijke conditie en het uithoudingsvermogen te verbeteren. Daarnaast kunt je onder deskundige begeleiding gaan zwemmen, fietsen of wandelen om de spieren sterk en soepel te houden.

Een voedingsdeskundige kan je helpen om je voedingsgewoonten te verbeteren, zodat je meer energie opdoet om de vermoeidheid te verdrijven.

Massage helpt om zowel de pijn als het slechte slapen aan te pakken. De behandeling is per persoon anders omdat de klachten verschillend zijn. Er is een specifieke massage voor de fibromyalgie ontwikkeld: de fibromassage. Uit recent onderzoek door de Universiteit van Miami is gebleken dat massage één van de gunstigste behandelingen is voor Fibromyalgie patiënten.

Massapraktijk Koetsier helpt je graag een plan te maken waar we samenwerken om jouw fibromyalgie klachten voor langere periode sterk te verminderen.