Bindweefselmassage is een massagetechniek die bedoeld is om de natuurlijke rek- en oppakbaarheid van de huid te herstellen. Deze massage is niet gericht op de spieren maar op de bindweefsellaag. Deze laag bevindt zich tussen de spieren en de opperhuid .
Vooral bij (chronische) pijnklachten ontstaan er verklevingen in het bindweefsel rond de pijnlijke plek. Er komt steeds meer wetenschappelijke bewijs dat dit een essentiële rol speelt in het herstel van klachten.

Wat kan je behandelen met bindweefselmassage?

De volgende klachten kun je behandelen met bindweefselmassage:

Hoe werkt een bindweefselmassage?

bindweefselmassage

Als eerste bespreekt de masseur met jou je lichamelijke conditie, je mentale toestand en eventueel medicijngebruik. Die zijn van invloed op de behandeling. Daarna volgt een rug onderzoek waarbij je op de massagetafel zit. De masseur tilt of duwt hierbij het bindweefsel van de rug in plooien. Op die manier kan hij bepalen waar de eventuele probleem gebieden zijn.

Er zijn verschillende vormen van bindweefselmassage. Het voorzichtig behandelen van de huid met de vingertoppen heet de oppervlakkige techniek. Een tweede techniek is het rollen van huidplooien om zo de bindweefsels vrij te maken van de onderlaag. Dit kan aanvoelen als scherpe pijn. Bij de derde techniek trekt de masseur met de vingertoppen sporen in de huidplooien. Ook dit kan scherp en snijdend aanvoelen. Afhankelijk van de klachten duurt een bindweefselmassage tien minuten tot maximaal drie kwartier

Je merkt vaak gelijk effect in de vorm van vergrote beweeglijkheid van het pijnlijke gebied. Vooral na de eerste behandeling kun je 2 dagen een beurs gevoel hebben wat normaal is. Dit komt omdat de massage de vezels in het bindweefsel breekt, wat pijnlijk is. Deze pijn voel je vooral bij het aanraken van het behandelde gebied. Je kunt wel gewoon normaal blijven bewegen.

Voor een goed resultaat zijn meerdere bindweefselmassages nodig (een kuur). Naarmate de kuur vordert nemen de problemen af. Het aantal behandelingen hangt af van het doel en de huid- en spier conditie.