Bindweefselmassage

bindweefselmassage

Bindweefselmassage is gericht op het herstellen van de natuurlijke rek- en oppakbaarheid van de huid. Deze massage is niet gericht op de spieren maar op het bindweefsel. Bindweefsel geeft steun aan alle organen en systemen in het lichaam. Het weefsel geeft dus ook steun aan de spieren.
Vooral bij (chronische) pijnklachten ontstaan er vergroeiingen in het bindweefsel rond de pijnlijke plek. Er komt steeds meer wetenschappelijke bewijs dat deze vergroeiingen een belangrijke rol spelen in het ontstaan van de klachten.

Wat kan je behandelen met bindweefselmassage?

De volgende klachten kun je behandelen met bindweefselmassage:

Hoe gaat een bindweefselmassage?

bindweefselmassage

Als eerste bespreekt de masseur met jou je lichamelijke conditie, je mentale toestand en eventueel medicijngebruik. Die zijn van invloed op de behandeling.

Nu volgt een rug onderzoek waarbij je op de massagetafel zit. De masseur tilt of duwt hierbij het bindweefsel van de rug in plooien. Op die manier kan hij bepalen waar de eventuele probleem gebieden zijn.

Er zijn verschillende vormen van bindweefselmassage. Het voorzichtig behandelen van de huid met de vingertoppen heet de oppervlakkige techniek. Een tweede techniek is het rollen van huidplooien om zo de bindweefsels vrij te maken van de onderlaag. Dit kan aanvoelen als scherpe pijn. Bij de derde techniek trekt de masseur met de vingertoppen sporen in de huidplooien. Ook dit kan scherp en snijdend aanvoelen. Afhankelijk van de klachten duurt een bindweefselmassage tien minuten tot maximaal drie kwartier

Je merkt vaak meteen effect in de vorm van meer beweeglijkheid van het pijnlijke gebied. Vooral na de eerste behandeling kun je 2 dagen een beurs gevoel hebben wat normaal is. Dit beurse gevoel komt omdat de massage de vezels in het bindweefsel breekt, wat pijnlijk is. Deze pijn voel je vooral bij het aanraken van het behandelde gebied. Je kunt wel gewoon normaal blijven bewegen.

De behandeling

Voor een goed resultaat zijn meerdere bindweefselmassages nodig (een kuur). Na elke massage zal je merken dat de problemen verder afnemen. Het is belangrijk om de kuur af te maken anders is er een grote kans dat de klacht terugkomt. Het aantal behandelingen is niet van tevoren aan te geven. Dit hangt namelijk af van het doel en de huid- en spier conditie.