Bindweefselmassage

bindweefsel massage

Bindweefselmassage is gericht op het herstellen van de natuurlijke beweeglijkheid van de huid. Daarom is de focus niet op de spieren maar op het bindweefsel. Bindweefsel geeft steun aan alle organen en systemen in het lichaam. Het geeft dus ook steun aan de spieren.

Vooral bij (chronische) pijnklachten ontstaan er vergroeiingen in het bindweefsel rond de pijnlijke plek. Er komt al steeds meer wetenschappelijke bewijs dat deze vergroeiingen een belangrijke rol spelen in het ontstaan van de klachten.

Bindweefselmassage heeft veel voordelen voor de huid, de spieren en organen en daarom past een masseur deze massage vaak toe. De klachten die je kunt behandelen met deze massage gaan je verrassen. Lees maar eens verder …

Wat kan je behandelen met bindweefselmassage?

De volgende klachten kun je behandelen met bindweefselmassage:

Hoe werkt een bindweefselmassage?

bindweefselmassage nek

Als eerste bespreekt de masseur met jou je lichamelijke conditie, je mentale toestand en eventueel medicijngebruik. Die zijn van invloed op de behandeling.

Nu volgt een rug onderzoek waarbij je op de massagetafel zit. De masseur tilt of duwt hierbij het bindweefsel van de rug in plooien. Op die manier kan hij bepalen waar de eventuele probleem gebieden zijn.

Er zijn verschillende vormen van bindweefselmassage:

  • De oppervlakkige techniek. Het voorzichtig behandelen van de huid met de vingertoppen.
  • Het rollen van de huidplooien. Hiermee maak je het bindweefsels vrij van de onderlaag. Dit kan aanvoelen als scherpe pijn.
  • Het trekken van sporen in de huidplooien met de vingertoppen. Ook dit kan scherp en snijdend aanvoelen.

Afhankelijk van de klachten duurt een bindweefselmassage tien minuten tot maximaal drie kwartier.

Je merkt vaak meteen het effect in de vorm van meer beweeglijkheid. Vooral na de eerste behandeling kun je 2 dagen een beurs gevoel hebben wat normaal is. Dit beurse gevoel komt omdat de massage de vezels in het bindweefsel breekt, wat pijnlijk is. Deze pijn voel je vooral bij het aanraken van het behandelde gebied. Je kunt wel normaal blijven bewegen.

De behandeling

Voor een goed resultaat zijn meerdere bindweefselmassages nodig (een kuur). Na elke massage zal je merken dat de problemen verder afnemen. Het is belangrijk om de kuur af te maken. Anders is er een grote kans dat de klacht snel weer terugkomt.

Het aantal behandelingen is niet van tevoren aan te geven. Dit aantal hangt namelijk af van het doel en de huid- en spier conditie. Maar de meeste mensen hebben aan 3 of 4 behandelingen genoeg.