Voetreflexmassage

voetreflexmassage

Voetreflexmassage is een ontspannende vorm van massage. Je masseert niet alleen de voet maar ook met je voet andere punten in het lichaam.

Wist je dat de rechtervoet voor je rationele kant staat, en de linkervoet je gevoelskant? Op je voeten zitten reflexgebieden of drukpunten. Die reflexgebieden staan in verbinding met de rest van je lichaam. Zo is er een reflexgebied voor het hoofd, de lever, de rug, noem maar op. Masseer je zo’n reflexgebied intensief dan neemt de doorbloeding van het betreffende orgaan of lichaamsdeel toe. Daarmee wordt de blokkade in het lichaam opgeheven en kan het lichaam aan de slag om zichzelf te genezen. Door deze prikkeling zullen veel afvalstoffen je lichaam verlaten dus drink daarom na een voetreflexmassage extra water.

De geschiedenis van voetreflexmassage

Voetreflexmassage geschiedenis

De basis van reflexzonetherapie ligt in het oude China, zo’n 5000 jaar terug. Ook de egyptenaren en de indianen kenden deze vorm van massage al duizenden jaren geleden. De huidige voetreflexologie is ontstaan toen de Amerikaanse arts Dr. William Fitzgerald en fysiotherapeute Eunice Ingham zich rond 1915 bezig gingen houden met “de behandeling van organen op afstand” oftewel, zonetherapie.

Zij verdeelden het lichaam in 10 zones en het bleek dat plaatsen die op/of in het lichaam ver van elkaar verwijderd liggen, elkaar beïnvloedden.

In de jaren ´30 ontwikkelde Eunice Ingham het werk van Dr. Fitzgerald verder maar, anders dan hij, werkte zij niet met druk op verschillende delen van elke zone. Zij bracht de relatie van de voeten tot de diverse zones in kaart en bij de behandeling van het lichaam concentreerde zij zich dan ook uitsluitend op de voeten.

Wat zijn de voordelen van voetreflexmassage

Voetreflexmassage heeft niet alleen een ontspannend en pijn verlichtend maar het heeft ook een preventieve werking.

Veel mensen denken bij de behandeling van de voeten meteen aan een “kriebelig” gevoel. Een goede voetreflexmasseur zal de voeten zo behandelen dat het goed aanvoelt. De rustige en stevige massage zorgt voor ontspanning

Een voetreflexmassage heeft vele voordelen, onder andere:

 • het werkt ontspannend en stress verlagend
 • Het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam
 • het lichaam ontdoet zich van afvalstoffen
 • klachten en pijn verminderen (soms een korte verergering)
 • de slaap wordt rustiger

Wist je dat je voeten je gedurende je leven vier keer de wereld rondbrengen? Een beetje extra aandacht voor je voeten kan dus geen kwaad.

De behandeling

Voetreflexmassage is een veilige behandelmethode voor vele klachten. De behandeling is alleen via de voeten dus als je pijnlijke plekken hebt (bijvoorbeeld je buik) dan is massage geen enkel probleem.

Elke behandeling begint met een intake (bij vervolg behandelingen een mini intake). De masseur maakt nu de voeten los en je krijgt vervolgens een behandeling van je hele lichaam via je voet. De plekken die aandacht nodig hebben krijgen nog een extra behandeling. Hierna sluit de masseur de behandeling op een ontspannen manier af.

Een kleine greep uit behandelbare klachten zijn:

 • maag- en darm stoornissen
 • stress en vermoeidheid
 • het lymfesysteem
 • alergiën
 • pijn gerelateerde klachten
 • bijholtes
 • menstruatieklachten, pms, overgang

Als je gewoon lekker wilt ontspannen is een voetreflexmassage net zo ontspannend als een ontspanningsmassage.