Voetreflexmassage

voetreflexmassage

Voetreflexmassage is een ontspannende vorm van massage. Je masseert niet alleen de voet maar ook met je voet andere punten in het lichaam.

Wist je dat de rechtervoet voor je rationele kant staat, en de linkervoet je gevoelskant? Op je voeten zitten reflexgebieden. Die reflexgebieden staan in verbinding met de rest van je lichaam. Zo is er een reflexgebied voor het hoofd, de lever, de rug, noem maar op. Masseer je zo’n reflexgebied intensief dan neemt de doorbloeding van het betreffende orgaan of lichaamsdeel toe. Daarmee wordt de blokkade in het lichaam opgeheven en kan het lichaam aan de slag om zichzelf te genezen.

De geschiedenis van voetreflexmassage

Voetreflexmassage geschiedenis

Reflexologie (van voeten, maar ook handen, oren, nek en hoofd) is al duizenden jaren oud, en wordt met name in oosterse culturen als die van China en India toegepast.

Begin twintigste eeuw ontwikkelde de Amerikaanse arts William Fitzgerald een westerse variant, de zone-therapie. Bij de zone-therapie wordt het lichaam in 10 verticale zones verdeeld, 5 zones links en 5 zones rechts. Het startpunt van deze zones is gelegen in de handen en de voeten en het eindpunt ligt op het hoofd. Door op 1 van die 10 banen op de voeten te masseren, krijg je een effect in die hele baan tot aan de kruin toe.

voetreflex zones

In de jaren ´30 ontwikkelde Eunice Ingham het werk van Dr. Fitzgerald verder maar, anders dan hij, werkte zij niet met druk op verschillende delen van elke zone. Zij bracht de relatie van de voeten tot de diverse zones in kaart en bij de behandeling van het lichaam concentreerde zij zich dan ook uitsluitend op de voeten.

voetreflexmassage kaart

Wat zijn de voordelen van voetreflexmassage

Voetreflexmassage heeft niet alleen een ontspannend en pijn verlichtend maar het heeft ook een preventieve werking.

Veel mensen denken bij de behandeling van de voeten meteen aan een “kriebelig” gevoel. Een goede voetreflexmasseur zal de voeten zo behandelen dat het goed aanvoelt. De rustige en stevige massage zorgt voor ontspanning

Een voetreflexmassage heeft vele voordelen, onder andere:

 • het werkt ontspannend en stress verlagend
 • Het stimuleren van het zelf genezend vermogen van het lichaam
 • het lichaam ontdoet zich van afvalstoffen
 • klachten en pijn verminderen (soms een korte verergering)
 • de slaap wordt rustiger

Wist je dat je voeten je gedurende je leven vier keer de wereld rondbrengen? Een beetje extra aandacht voor je voeten kan dus geen kwaad.

De behandeling

Voetreflexmassage is een veilige behandelmethode voor vele klachten. De behandeling is alleen via de voeten dus als je pijnlijke plekken hebt (bijvoorbeeld je buik) dan is massage geen enkel probleem.

Elke behandeling begint met een intake (bij vervolg behandelingen een mini intake). De masseur maakt nu de voeten los en je krijgt vervolgens een behandeling van je hele lichaam via je voet. De plekken die aandacht nodig hebben krijgen nog een extra behandeling. Hierna sluit de masseur de behandeling op een ontspannen manier af.

Een kleine greep uit behandelbare klachten zijn:

 • maag- en darm stoornissen
 • stress en vermoeidheid
 • het lymfesysteem
 • alergiën
 • pijn gerelateerde klachten
 • bijholtes
 • menstruatieklachten, pms, overgang

Als je gewoon lekker wilt ontspannen is een voetreflexmassage net zo ontspannend als een ontspanningsmassage.