Hooikoorts

Medical taping voor hooikoorts

Heb je in het voorjaar ook altijd last van hooikoorts klachten? Een loopneus, verstopte neus, jeukend gehemelte, veel niezen, brandende en of tranende ogen en een droge hoest. Allemaal klachten die aanwezig kunnen zijn bij hooikoorts. Het lijkt dan ook logisch dat mensen die last hebben van hooikoorts vaak ook klagen over vermoeidheid en het gevoel van ziek zijn. Het hele lijf lijkt in de hooikoorts periode van slag.

Wat is hooikoorts?

Allergische klachten aan de luchtwegen worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem na het inademen van stuifmeel, zoals graspollen die vrij rondzweven in de lucht. “Hooikoorts” is de alledaagse term die wordt gebruikt om deze allergische klachten te beschrijven, de medische naam is allergische rhinitis. De klachten die bij hooikoorts voorkomen (niezen, loopneus of verstopte neus etc) lijken erg op verkoudheidsklachten.

Ongeveer een kwart van de Europese bevolking heeft last van een inhalatieallergie. Voor deze patiënten is hooikoorts één van de belangrijkste redenen om contact op te nemen met een arts.

Waarom Medical Taping

Een van de belangrijkste gevolgen van hooikoorts is dat het longweefsel geïrriteerd raakt. Dit geïrriteerde weefsel zorgt voor een prikkeling van het zenuwstelsel.
Deze geprikkelde zenuwen hebben een koppeling naar een bepaald deel van de ruggengraat. Daarom reageren de bindweefsels rond dit deel van de rug. Op dit bindweefsel heeft de Medical Taping zijn invloed.
Wanneer we namelijk het bindweefsel in dit deel van de rug middels taping 24 uur per dag dempen zullen ook de longen daar positief op reageren (minder prikkels).

Daarnaast zullen de hulpademhalingsspieren bij overmatig hoesten en niezen gespannen raken. Doordat deze spieren continu gespannen zijn, zullen ze het hele longsysteem op spanning zetten. Het longweefsel dat al geïrriteerd is door de hooikoorts zal nu ook door deze spanning moeilijk herstellen.

Behandeling

Op de relevante ademhalingsspieren zullen we tape aanbrengen. Het lichaam gaat hieraan wennen en na een en zeker na twee keer tapen zal een duidelijke verbetering zichtbaar zijn.