Hooikoorts

hooikoorts

Heb je in het voorjaar (en nu ook al in de winter) ook last van hooikoorts? Een loopneus, verstopte neus, jeukend gehemelte, veel niezen, brandende en/of tranende ogen en een droge hoest. Allemaal klachten die aanwezig kunnen zijn bij hooikoorts. Het is dan ook logisch dat mensen die hier last hebben vaak ook klagen over vermoeidheid en het gevoel van ziek zijn. Het hele lijf lijkt in de hooikoorts periode van slag.

Wat is hooikoorts?

De allergische klachten aan de luchtwegen worden veroorzaakt door een reactie van het immuunsysteem op het inademen van stuifmeel. Een voorbeeld van stuifmeel is de graspollen die vrij rondzweven in de lucht. “Hooikoorts” is de term die we gebruiken om deze allergische klachten te beschrijven, de medische naam is allergische rhinitis. De klachten (niezen, loopneus of verstopte neus etc.) lijken erg op verkoudheidsklachten.

Ongeveer een kwart van de Europese bevolking heeft last van een inhalatie allergie. Voor deze patiënten is hooikoorts één van de belangrijkste redenen om contact op te nemen met een arts.

Wat kun je eraan doen

Je kunt in de meeste winkels hooikoorts medicatie kopen. Je moet gewoon kijken welke medicatie bij jou het beste werkt.

Een van de belangrijkste gevolgen van hooikoorts is dat het longweefsel geïrriteerd raakt. Dit geïrriteerde weefsel zorgt voor een prikkeling van het zenuwstelsel.
Deze geprikkelde zenuwen hebben een koppeling naar een bepaald deel van de rug. Daarom reageert het weefsel rond dit deel van de rug. Op dit bindweefsel heeft de Medical Taping zijn invloed.
Wanneer we het bindweefsel in dit deel van de rug door taping 24 uur per dag dempen zullen ook de longen daar positief op reageren (minder prikkels).

Daarnaast zullen de ademhalingsspieren bij overmatig hoesten en niezen gespannen raken. Doordat deze spieren continu gespannen zijn, zullen ze het hele longsysteem op spanning zetten. Het longweefsel dat al geïrriteerd is door de hooikoorts zal nu ook door deze spanning moeilijk herstellen.

Behandeling

Op de door hooikoorts beïnvloede ademhalingsspieren breng ik tape aan. Het lichaam gaat hieraan wennen en komt tot rust. Na een en zeker na twee keer tapen zal een duidelijke verbetering zichtbaar zijn.