Een veel voorkomende klacht is rugpijn. Ongeveer 80 procent van alle volwassenen krijgt wel eens met rugklachten te maken. Ondanks dat het erg pijnlijk is, gaat dit in 95% van de gevallen weer over zonder dat je er iets extra’s voor hoeft te doen.
Normaal is er binnen een aantal weken (1-3) een duidelijke afname van je pijn en belemmeringen. Het blijkt namelijk dat bij 60-90% van de mensen de rugpijn door gewoon bewust of onbewust om te gaan met de pijn goed herstelt.
Massage helpt met het verminderen van de acute klachten en versnelt het herstel.
Blijf bewegen!
Het advies bij deze vorm van pijn is: “Blijf in beweging”. Rugpijn betekent niet dat er schade zit in je rug. Deze kennis zou je de kracht moeten geven om te kunnen blijven bewegen.
Het lichaam beschikt over een eigen herstellend vermogen, maar dat dien je wel aan te spreken door te blijven bewegen. Je hoeft dus niets te forceren, maar je dient wel in beweging te blijven!
Door op je bed of de bank te blijven liggen verstijft niet alleen je rug, vermindert je spierkracht en conditie. Hierdoor vergroot je juist de kans op lage rugpijn aanzienlijk!
Verschillende soorten rugklachten
De lijst met soorten rugklachten is heel lang en zijn te verdelen in twee groepen, namelijk rugpijn door foute belasting van de rug ook wel a-specifieke rugpijn genoemd en rugpijn door een afwijking of ziekte ook wel specifieke rugpijn genoemd.
Specifieke rugpijn
Gelukkig is maar een heel klein deel van de rugklachten het gevolg van een ziekte of een aandoening. Dit zijn meestal chronische aandoeningen die langdurige rug- en pijnklachten veroorzaken. Sommige van deze klachten zijn heel erg zeldzaam. Denk hierbij aan de volgende afwijkingen en ziektes:
- Scoliose
- Artrose
- Scheuermann
- Bechterew
- Hypermobiliteit
A-specifieke rugpijn
Het overgrote deel van alle rugklachten is een gevolg van een verkeerde belasting van de rug. Hierdoor ontstaan verschillende soorten rugklachten als:
- Lage rugpijn beter bekend als pijn in de onderrug
- Hoge rugpijn
- Ischias
- Hernia
- Spit (Lumbago)
- Si blokkade
- Stijve rug
Met behulp van oefeningen of een goede massage kun je het herstel versnellen. En massage kan vooral helpen wanneer je last hebt van een blokkade of stijve rug
Het ontstaan van a-specifieke rugpijn
In 95% van de gevallen van lage rugpijn is er geen duidelijk aanwijsbare oorzaak, waarna de medici spreken van een A-specifieke rugpijn. A-specifieke rugpijn is de pijn die je voelt in het onderste deel van je rug, vanaf de bil-plooi tot de onderste ribben. Maar liefst 70% van de Nederlanders krijgen ooit in hun leven te maken met deze vorm van pijn, en dan meestal tussen de 35 en de 64 jaar. Dit is ook niet raar omdat juist dit deel van de rug die het meeste gewicht moet dragen. En daarbij komt ook nog het feit dat we het grootste deel van ons leven zittend doorbrengen.
De grootst gemaakte fout, en tevens de meest belastende, is het feit dat we tillen met onze rug in plaats van met de benen. Iets van de grond pakken zonder door de knieën te zakken, bijvoorbeeld. Daardoor heeft structureel vanuit de rug werken onvermijdelijk rugpijn tot gevolg.
Oorzaken a-specifieke rugpijn
De exacte oorzaken van een A-specifieke rugpijn zijn niet echt bekend. Men vermoedt dat dit te maken heeft met een overbelasting van de pijngevoelige structuren in en rond de wervelkolom zoals de gewrichten, spieren, zenuwen en tussenwervelschijven. Zonder dit specifiek aan te kunnen duiden, zijn er wel belangrijke factoren zijn die de kans op lage rugpijn wel fors hoger maken:
- Alléén maar zittend werk doen (kantoorwerk bijvoorbeeld)
- Zwaar fysiek werk en/of veel zware lasten tillen
- Regelmatig draaien en/of buigen met de romp
- Weinig tot geen beweging
- Overgewicht
- Zwakke buik- en rugspieren
Waarom Massagepraktijk Koetsier?
Omdat rugpijn een van de meest voorkomende aandoeningen is er een specialisatie gevolgd om de klachten nog beter te kunnen verhelpen.
Massagepraktijk Koetsier heeft goede resultaten behaald met het oplossen of drastisch verlichten van deze pijn klachten. Dit kan een zware rugoperatie voorkomen.