Schouderklachten en schouderpijn komen na rugklachten het meest voor. Deze klachten zijn vaak erg vervelend omdat het je kan hinderen in het dagelijks leven. Schouderklachten geven ter hoogte van de schouder vaak pijn met soms uitstraling naar de arm, schouderblad of nek. Vaak doet het bewegen van de arm pijn maar ook het liggen op de schouder ’s nachts.
Hoe kan schouderpijn ontstaan?
Schouderpijn kan ontstaan na een incident maar vaak ontstaan de klachten geleidelijk. Schouderpijn kan heel hevig zijn maar er hoeft geen sprake te zijn van blijvende schade of beperking. Meestal heeft schouderpijn te maken met het gewricht zelf in combinatie met de spieren die rond het schoudergewricht en het schouderblad lopen. Vaak zijn de spieren niet sterk of beweeglijk genoeg waardoor er problemen in het gewricht optreden. Dit kan bijvoorbeeld een inklemming van de spieren en pezen onder de schouder en de bovenarm tot gevolg hebben. Bewegingen zijn hierdoor pijnlijk en beperkt.
Veel voorkomende schouderpijn
- Frozen shoulder
- Instabiele schouder
- Slijmbeursontsteking of bursitis
Frozen shoulder
Een frozen shoulder of stijve schouder is een aandoening waarbij de schouder stijf en pijnlijk is. Veel bewegingen zijn niet meer mogelijk of heel pijnlijk. Frozen shoulder komt het meeste voor bij vrouwen tussen de 40 en 70 jaar. De oorzaak is nog niet bekend maar we weten er een ontsteking ontstaat in het gewrichtskapsel van de schouder. Door de gewrichtsontsteking omsluit het kapsel het gewricht en verschrompelt en verdikt het kapsel. Hierdoor ontstaan de bewegingsbeperkingen en de pijn.
Een frozen shoulder is vaak pijnlijk en kan zeurend of stekend zijn. De pijn kan continu zijn of aanvalsgewijs (vooral ’s nachts) optreden en zit meestal aan de buitenkant van de schouder en in de bovenarm.
Het verloop van een frozen shoulder klacht
Het verloop van een frozen shoulder bestaat uit drie fases:
- Fase 1, pijnvolle, freezing fase: Zeurende, constante pijn, vaak ook ’s nachts aanwezig en met name erg wanneer met op de aangedane schouder gaat liggen. Gewone standaard pijnstilling helpt vaak weinig in deze fase. De mobiliteit wordt heel langzaam steeds wat minder. Deze fase kan van enkele weken tot wel 9 maanden duren.
- Fase 2, van 4 tot 12 maanden, blijft de stijfheid aanwezig. Het enige verschil in deze fase is dat de pijn geleidelijk af neemt.
- Fase 3, herstel, ontdooi fase: De pijn neemt geleidelijk af en de mobiliteit wordt steeds beter. Deze periode kan wel een jaar tot drie jaar duren.
Het verloop is voor wat betreft de duur van iedere fase per persoon heel erg verschillend en daarom zijn de fases ook zo ruim beschreven voor wat betreft de tijd die iedere fase kan duren.
Instabiele schouder
De schouder is het meest instabiele gewricht van het lichaam. Om de schouder stabiel te houden zit er een ring van kraakbeen in de kom van de schouder.
Bij een plotseling krachtige beweging, bijvoorbeeld een val, kan de schouder uit de kom gaan. De kraakbenen ring kan dan in- of los scheuren, waardoor de schouder instabiel wordt. De schouder kan opnieuw uit de kom gaan of bijna uit de kom gaan.
Ook weten we dat het schouderkapsel bij veel mensen iets te ruim is waardoor de schouder instabiel voelt. Dit kan ook een reden zijn voor schouderklachten. De schouder gaat niet uit de kom maar kan wel een klikkend geluid of klikkend gevoel geven omdat de schouderkop op de rand van de kom komt en dan weer terug schiet naar de normale positie.
Voor mensen met een instabiele schouder is het belangrijk om de schouder sterker te maken.
Slijmbeursontsteking
Op verschillende plekken in het lichaam zitten slijmbeurzen. Dit zijn een soort stootkussens in een gewricht die de bewegingen van een gewricht soepel laten verlopen. Het kan gebeuren dat een slijmbeurs ontstoken raakt en opzwelt. Hierdoor raakt hij bekneld tijdens het bewegen van een gewricht. De medische term voor een slijmbeursontsteking is bursitis.
De meest voorkomende oorzaak van een slijmbeursontsteking is overbelasting van het gewricht. Heel soms is een infectie aan te wijzen als oorzaak. Mensen boven de 30 jaar hebben een grotere kans op een slijmbeursontsteking dan jongere mensen. Slijmbeursontstekingen komen meestal voor in de elleboog, schouder en knie.
Naast pijn, merk je dat het gewricht stijver is dan normaal. Je kunt vaak minder goed bewegen. Soms zie of voel je een zwelling en voelt daarnaast het gewricht warmer aan. Een slijmbeursontsteking komt vaak voor in combinatie met een peesontsteking.
Waarom Massagepraktijk Koetsier?
Massagepraktijk Koetsier heeft al verschillende goede resultaten behaald met het oplossen of drastisch verlichten van schouderpijn klachten. Door een combinatie van diverse massagetechnieken voelt je al na slechts een of twee behandelingen een verlichting.