Armpijn

armpijn

Armpijn kan verschillende oorzaken hebben. Pijn in je bovenarm, onderarm, linkerarm of rechterarm kunnen het gevolg zijn van een tennisarm, golferselleboog, RSI, slijmbeursontsteking of een spierverrekking of spierscheuring. Pijn in de bovenarm kan uitstralen naar de schouder en nek en vice versa

Tennisarm

Een tennisarm is een veel voorkomende aandoening aan de arm. Hierbij treedt pijn op aan de buitenkant van de elleboog soms straalt deze armpijn uit naar de onderarm, pols en de hand.
Tennisarm is en misleidende naam aangezien een klein percentage daadwerkelijk tennist. Een tennisarm ontstaat wanneer de spieren die je gebruikt om je vingers te strekken overbelast raken. De spieren lopen van je hand helemaal door tot de buitenkant van je elleboog, hier hechten ze via pezen op het bot van de bovenarm bij een tennisarm is juist dat peesweefsel overbelast.
Slechts 5% van alle patiënten met een tenniselleboog tennist daadwerkelijk.

Golferselleboog

Een minder vaak voorkomende aandoening is de golferselleboog: je hebt dan pijn aan de binnenkant van de elleboog en soms ook bij de pols. De pijn kan uitstralen naar de onderarm of de bovenarm. Een golferselleboog ontstaat wanneer de spieren die je gebruikt om je vingers te buigen overbelast raken. De pijn word erger bij belasten zoals bijvoorbeeld tillen.
De aandoening heet wel golferselleboog, maar dat wil niet zeggen dat het alleen maar door golfen kan ontstaan. Het is ook regelmatig te zien bij tennissers, pitchers (honk- en softbal) of sportklimmers. Ook in het dagelijkse leven kan het optreden (bijvoorbeeld tegelzetters).

RSI

Goede houding is als belangrijk

RSI is herkenbaar door pijn aan de schouder, arm en/of hand. Het lichaamsdeel wordt stijf en pijnlijk. Als men de pijn negeert en door blijft gaan met de beweging die de RSI veroorzaakt, kunnen er ontstekingen aan de pezen en spieren ontstaan. Deze vorm van armpijn kan zelfs chronisch worden. Het is dan ook belangrijk om de betreffende arm rust te geven en te kijken naar mogelijkheden om de werkhouding te verbeteren. Meer over RSI kunt u lezen op de RSI pagina.

Slijmbeursontsteking (bursitis)

Chronische overbelasting veroorzaakt veel slijmbeursontstekingen. Wie vaak met de handen boven het hoofd moet werken (zoals glazenwassers, schilders en timmermannen), loopt een verhoogd risico op een slijmbeursontsteking in de schouder. Er is in feite niets verkeerd aan het werken met de handen boven het hoofd, maar wie dat dag in, dag uit doet zonder voldoende rust te houden, vraagt te veel van de schouder en arm.
Als je slijmbeurs ontstoken raakt, maakt deze extra vocht aan. Hierdoor zet de slijmbeurs op, en voelt het gewricht pijnlijk en en stijf. Ook kun je het gewricht minder goed bewegen. Je huid kan rood worden en warm aanvoelen op de plek waar de ontstoken slijmbeurs zit. Ook kan er op die plek een zwelling ontstaan.

Geïrriteerde zenuwen (zenuwpijn)

Tintelingen, uitstralende pijnklachten en bewegingsbeperking zijn voorkomende klachten bij geïrriteerde zenuwen. De pijn is vaak ’s nachts het hevigst en kan verergeren door aanraking van de gevoelige streek of door temperatuurveranderingen.

Aanpak

We bespreken tijdens uw eerste afspraak uw klachten en bepalen de exacte locatie van de armpijn. Deze informatie bepalen we het plan van aanpak. Dit plan afhankelijk van de klacht. Bij RSI klachten is een andere aanpak vereist dan bij bijvoorbeeld een spierverrekking.
Vaak ervaren mensen al een enorme verlichting na slechts 1 of 2 behandelingen.