Armpijn kan verschillende oorzaken hebben. Deze pijn kan het gevolg zijn van een tennisarm, golferselleboog, RSI, slijmbeursontsteking of een spierverrekking of spierscheuring. Pijn in de bovenarm kan uitstralen naar de schouder en nek en vice versa.
Soorten armpijn
Met massage kun je de meeste armpijn klachten behandelen. Ze worden hieronder apart genoemd.
Tennisarm
Een tennisarm is een veel voorkomende aandoening aan de arm. Hierbij treedt de pijn op aan de buitenkant van de elleboog. Soms straalt deze armpijn uit naar de onderarm, pols en de hand. Tennisarm is en misleidende naam omdat maar een klein percentage mensen met deze klacht echt tennist (slechts 5%).
Een tennisarm ontstaat wanneer de spieren die je gebruikt om je vingers te strekken overbelast raken. De spieren lopen van je hand helemaal door tot de buitenkant van je elleboog, hier hechten ze via pezen op het bot van de bovenarm. Bij een tennisarm zijn juist de pezen overbelast.
Golferselleboog
Een minder gangbare aandoening is de golferselleboog: je hebt dan armpijn aan de binnenkant van de elleboog en soms ook bij de pols. De pijn kan uitstralen naar de onderarm of de bovenarm.
Een golferselleboog ontstaat wanneer de spieren die je gebruikt om je vingers te buigen overbelast raken. De pijn word erger bij belasten zoals bijvoorbeeld tillen.
De aandoening heet wel golferselleboog, maar dat wil niet zeggen dat het alleen maar door golfen kan ontstaan. Het is ook regelmatig te zien bij tennissers, pitchers (honk- en softbal) of sportklimmers. Ook in het dagelijkse leven kan het optreden (bijvoorbeeld tegelzetters).
RSI

RSI (Repetitive Strain Injury) is herkenbaar in de schouder, arm en/of hand. Het lichaamsdeel wordt stijf en pijnlijk. Als men deze pijn negeert en door blijft gaan met de bewegingen die de pijn veroorzaaken, kunnen er ontstekingen aan de pezen en spieren ontstaan. Deze vorm van armpijn kan zelfs chronisch worden.
Het is dan ook belangrijk om de betreffende arm rust te geven en te kijken naar mogelijkheden om de werkhouding te verbeteren. Meer over RSI kan je lezen op de RSI pagina.
Slijmbeursontsteking (bursitis)
Chronische overbelasting veroorzaakt veel slijmbeursontstekingen. Wie vaak met de handen boven het hoofd moet werken (zoals glazenwassers, schilders en timmermannen), loopt een verhoogd risico op een slijmbeursontsteking in de schouder. Er is in feite niets verkeerd aan het werken met de handen boven het hoofd. Wie dit dag in, dag uit doet zonder voldoende rust te houden, vraagt te veel van de schouder en arm.
Als je slijmbeurs ontstoken raakt, maakt deze extra vocht aan. Hierdoor zet de slijmbeurs op, en voelt het gewricht pijnlijk en stijf. Ook kun je het gewricht minder goed bewegen. Je huid kan rood worden en warm aanvoelen op de plek waar de ontstoken slijmbeurs zit. Ook kan er op die plek een zwelling ontstaan.
Deze ontsteking is een heel vervelende vorm van pijn die een jaar tot soms wel 48 maanden duurt. Massage en medical taping kunnen je helpen als de pijn aan het minderen is.
Geïrriteerde zenuwen (zenuwpijn)
Tintelingen, uitstralende pijnklachten en bewegingsbeperking zijn voorkomende klachten bij geïrriteerde zenuwen. De pijn is vaak ’s nachts het hevigst en kan verergeren door aanraking van de gevoelige streek of door temperatuurveranderingen.
Door massage van de gebieden waar de zenuwen door heen lopen en het oprekken van spieren krijgen de zenuwen ruimte en nemen de klachten snel af.
Carpaal tunnel syndroom
De carpale tunnel ligt aan de binnenkant van de pols. Deze tunnel is een doorgang voor zenuwen en pezen die van de onderarm naar de hand lopen.
Soms is de tunnel te nauw en raakt een belangrijke handzenuw in de knel. De klachten die daardoor ontstaan in uw hand noemen we het carpaal tunnel syndroom:
- pijn, tintelingen en/of een doof gevoel in je duim, vingers en handpalm
- Soms heb je klachten in de hele hand en stralen deze uit naar de onderarm
- ’s Nachts kan de pijn je slaap verstoren.
Deze klachten zijn goed aan te pakken met oefeningen en massage.
Armpijn aanpak
We bespreken tijdens je eerste afspraak je klachten en bepalen de plaats van de armpijn. Met deze informatie maken we een plan van aanpak. Dit plan is afhankelijk van de klacht. Bij RSI klachten is een andere aanpak nodig dan bij bijvoorbeeld een spierverrekking.
Vaak ervaren mensen al een enorme verlichting na slechts 1 of 2 behandelingen. Het maakt niet uit hoelang de klacht al aanwezig is.