RSI

RSI klachten

RSI staat voor Repetative Strain Injury. Dit betekent een blessure door een herhaalde belasting. Doordat je dezelfde beweging steeds herhaalt is er een continue spierspanning. Hierdoor krijg je spier- en gewrichtsklachten. Omdat RSI een verzamelnaam is voor veel aandoeningen, benoemen artsen liever specifiek de aandoening zoals tenniselleboog, muisarm of carpaal tunnelsyndroom. Hierdoor weet je waar de aandoening zich bevindt.

Deze klachten zijn met massage prima aan te pakken.

Wat zijn RSI klachten

RSI klachten zijn herkenbaar aan pijn in de schouder, arm en/of hand. Een lichaamsdeel is dan stijf en pijnlijk. Wanneer je de pijn negeert en door blijft gaan met de beweging die de RSI pijn veroorzaakt, kunnen er ontstekingen aan de pezen en spieren ontstaan. Hierdoor kan zelfs chronisch pijn ontstaan.

Slechte doorbloeding

De doorbloeding van spieren bij statische arbeid neemt dermate af dat de spieren nog maar een vijfde van de normale hoeveelheid zuurstof toegediend krijgen. Het lichaam maakt bij spierspanning afvalstoffen aan. Bij ontspanning en een goede doorbloeding voert het lichaam deze afvalstoffen af. Wanneer de doorbloeding langdurig vermindert kan het lichaam de afvalstoffen onvoldoende afvoeren. Er ontstaat dan een ophoping van afvalstoffen in het spierweefsel wat in veel gevallen de eerste pijn veroorzaakt. Wanneer deze klachten verergeren spreken we van RSI-klachten.

Het voorkomen van RSI klachten

Een goed ingerichte werkplek is belangrijk bij het voorkomen van RSI, maar biedt geen garantie. Veel klachten ontstaan door een verkeerde werkhouding. Een hoge werkdruk kan het krijgen van klachten versnellen.

voorkomen van rsi

Tips om RSI bij beeldschermwerk te voorkomen

  • Zorg voor een correct ingestelde werkplek
  • Voorkom zoveel mogelijk eenzijdige belasting van het lichaam
  • Neem regelmatig een andere werkhouding aan
  • Draai het gehele lichaam (met stoel) in plaats alleen de romp te draaien
  • Zorg iedere 20-40 minuten voor beweging door het afwisselen van werk en/of door het inplannen van meerdere korte pauzes

Aanpak van RSI klachten

Tijdens de massage worden je nek, schouders, ellebogen, polsen en handen stevig aangepakt. De gewrichten worden bij deze RSI massage als het ware uit elkaar getrokken. Hierdoor ontstaat er ruimte voor de zenuwbanen, de spieren en de bloedvaten. Op deze manier neemt de doorbloeding van de spieren toe en herstelt de zuurstof toevoer.

Het maken van ruimte bij gewrichten en banden lukt niet in een keer. Er zullen dus meerdere behandelingen nodig zijn om dit probleem te verhelpen.