Bij percussie therapie zorgt een percussie apparaat, ook wel massage gun genoemd, voor intensieve behandeling van klachten. Door de diepe werking van dit apparaat vermindert dit de pijn, verbetert de mobiliteit van de spieren en neemt spanning in de spieren af.
Het is een techniek die veel sporters gebruiken om snel te herstellen en beter te presteren.
Voor niet sporters is deze techniek ook heel interessant omdat het aangetoond is dat deze techniek het lichaam helpt sneller te herstellen. Het scheelt dus ook in het aantal behandelingen dat nodig is om van een klacht af te komen.
Het interessante aan de percussie therapie is dat het dieper en beter werkt dan deep tissue massage of bindweefselmassage. Hierdoor versnelt het herstel van de klacht.
Nog even voor de “arme” masseur … De percussie therapie neemt de masseur letterlijk intensief werk uit handen. Ook is het moeilijk voor de masseur een constant ritme een langere periode vol te houden. Een percussie apparaat geeft veel gelijkmatiger trillingen af en ontlast hiermee de masseur.
Geschiedenis van de percussie therapie
De “oude” grieken ontworpen al de eerste lichaams massage machines met als doel soldaten sneller te helpen te herstellen van hun verwondingen.
Rond 1800 starte Dr. Jonas Gustav Zander (uit Zweden) een moderne gym op. Hij introduceerde daar de vibratie therapie om te helpen met het ontwikkelen van spieren en gewicht te verliezen.
In de 60-er jaren begonnen onderzoekers te kijken naar de effecten van vibratie op spieren en andere weefsel.
Sinds de 80-er jaren wordt de percussie therapie meer en meer gebruikt vanwege de therapeutische effecten. Voorbeelden zijn: sneller herstel van een blessure, versneld afvallen en betere sport prestaties.
Hoe werkt percussie therapie
Een percussie therapie apparaat oefent snel en continue kracht loodrecht op de huid uit. Deze kracht zorgt ervoor dat de huid en onderliggende lichaamsdelen zowel druk als vibratie ervaren. Het lichaam geeft nu signalen aan de hersenen af. Deze signalen zorgen ervoor dat de pijn vermindert en het herstel veel sneller start.
Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan om te bepalen wat percussie therapie effectief maakt. Er is gekeken naar de volgende zaken:
- hoe diep de percussie moet zijn om optimaal te werken
- Welke frequentie is het meest effectief. De frequentie bepaalt de intensiteit van de percussie
- hoeveel druk de percussie uitoefent op het lichaam. Hoe hard moet er op het oppervlak gedrukt worden om een goed resultaat te krijgen
De bovenstaande zaken bepalen hoe effectief een behandeling is. Als voorbeeld de optimale diepte van de percussie is bijvoorbeeld 16mm.
Let wel op: de behandeling is intensief en kan op bepaalde plekken gevoelig zijn (bijvoorbeeld bij geïrriteerd spierweefsel). Dit doet overigens niks af aan de werking van de therapie.
Wanneer pas je percussie therapie toe
Percussie therapie wordt toegepast in de volgende situaties:
- als voorbereiding op de sport activiteit (om de spieren te activeren)
- tijdens een sport evenement (om opnieuw goed te kunnen presteren)
- na een sport evenement (het versnellen van het herstel)
- tijdens een klacht behandeling om zowel dieper te werken als het herstel te versnellen
- het aanpakken van littekens. Littekens worden veel soepeler en beweeglijker
In mijn praktijk gebruik ik de Theragun. Dit is de massage gun die de percussie therapie op de kaart zette.
Ik gebruik dit apparaat veel bij sportmassage en klachten waar de spieren of de huid zo vast zitten dat extra hulp nodig is.