Littekens

Litteken massage

Bijna iedereen heeft wel ergens op zijn lichaam een litteken zitten. Immers aan grotere wonden of operaties houd je nog wel eens een litteken over. De meeste littekens zijn onschuldig en geven weinig tot geen klachten.

Wat is een litteken?

Een litteken is een zichtbare plek in de huid die achterblijft na de genezing van een wond. Een litteken ontstaat wanneer de huid zich herstelt na een beschadiging. Dit kan zijn door een ongeval, aandoening van de huid of een operatie. Hoe meer de huid is beschadigd, hoe langer het genezingsproces duurt. De kans is dan groter dat er een zichtbaar litteken ontstaat. In de meeste gevallen zal een litteken er in het begin wat rood en dik uitzien. Na de huidbeschadiging kan het lang duren (tot wel 18 maanden) voordat het geleidelijk minder opvallend wordt.

Welke soorten littekens zijn er?

litteken boven op schouder
 • Onrijp: Een mogelijk jeukend en/of pijnlijk rood/roze litteken wat iets hoger staat.
 • Rijp: Een oud litteken, meestal vallen deze niet zo op en zijn ze dun en iets lichter dan de huid.
 • Hypertrofisch: Komt vaak voor bij jongere mensen. Het is rood, verdikt en mogelijk jeukt het of het doet pijn. Dit soort ontstaat enkele weken nadat de wond er was en kan spontaan weer genezen. Dit kan echter een lange tijd duren.
 • Keloïd: Deze herken je aan hun harde bulten en grote hun onregelmatige vorm. Het is altijd groter dan de wond en kan rood of donker gekleurd zijn. Ze kunnen bij iedereen ontstaan, maar meestal bij jongere mensen of mensen met een donkere huidskleur. Ze kunnen na elke soort wond ontstaan, maar ook bijvoorbeeld na een ontstoken haarzakje.
 • Atrofisch: Deze vormen meestal een putje. De meeste bekende vorm hiervan zijn de littekens na acne en waterpokken.

Mogelijke klachten

Klachten van een litteken ontstaan wanneer het litteken:

 • juist groter wordt
 • rood, donker en dikker blijft
 • ongemak veroorzaakt, gaat jeuken of pijn gaat doen
 • een bewegingsbeperking veroorzaakt van een gewricht
 • cosmetische bezwaren geeft

Eigenlijk zou iedereen na een medische ingreep bindweefselmassage moeten ondergaan. Dat zou een hoop ellende en lelijke littekens schelen! Medische ingrepen zoals operatie en bestraling veroorzaken littekens in de verschillende huid- en bindweefsel lagen. Dit littekenweefsel is niet alleen lelijk aan de buitenkant, maar kan ook onderhuidse verklevingen veroorzaken. Deze verklevingen hebben pijn en functie stoornissen tot gevolg.
Bekende voorbeelden zijn:

 • pijn bij het bewegen van de arm na borstkanker ingrepen,
 • rugklachten na buikoperaties,
 • buikklachten na rugoperaties
 • minder kracht en
 • vochtophoping.

Buikoperaties, zoals blindedarmoperaties, veroorzaken verklevingen in de buikvlies. Dit verstoort de functies van darmen en andere organen.

Risico’s bij niet behandelen van littekens

Uit recent onderzoek weten we dat zelfs de kans op overlijden toeneemt door littekenweefsel in de buik na een operatie!
Door de medisch ingrijpen of ongelukken ontstaan littekens. Deze littekens blijven het herstelmechanisme van het lichaam aanroepen en creëren constant nieuwe structuren. Dit betekent dat we littekens jaarlijks moeten blijven controleren en mogelijk behandelen om te voorkomen dat er nieuwe problemen ontstaan.

Aanpak van de problemen

Door middel van bindweefselmassage, cupping en medical taping kunnen we een litteken probleem effectief behandelen. Je merkt al na de eerste behandeling verschil. De kinesiotape die we gebruiken werkt ook na de behandeling nog door.

Ik geloof niet in operaties (weer een litteken maken of het bestaande litteken weer kapot maken) of allerlei vormen van bestralingen. Waar ik wel in geloof is de natuurlijke processen in het lichaam activeren. De risico’s zijn dan in het algemeen ook het laagst.

Aangezien het lichaam zich moet herstellen bestaat de behandeling uit meerdere sessies (een kuur). De tijd tussen de behandelingen is een week.