Cupping

cupping gebeurt met deze cups

Cupping  is een manier om gifstoffen vanuit diepere weefsels naar het huidoppervlak te trekken. Dit maakt blokkades in de huid grondig los. Het lichaam gaat hierdoor weer beter functioneren. Dit laatste geeft een gevoel van ontspanning.

Deze techniek heeft een enorme dieptewerking door het sterke vacuum. Ook het gebied tussen de wervels kan ‘losgetrokken’ worden, wat masserend moeilijk is. Tegenwoordig zijn de cups van siliconen of hard plastic.

Verschillende vormen van cupping

Er zijn vier vormen van deze behandeling: 

 • Dry cupping. Allereerst zoekt de masseur met zijn hand een triggerpoint/pijnpunt op. Hij plaatst nu op dit punt een cup. Een pomp trekt nu de huid omhoog.
 • Triggerpoint Magneet cupping. Als eerste zoekt de masseur met zijn hand een triggerpoint op. Zodra het punt gevonden is, plaatst hij er een cup (met een magneet erin) op. Vervolgens zuigt de pomp lucht uit de cup, hierdoor oefent de magneet druk uit op het pijnpunt. Door deze behandeling gaat de triggerpoint open.
 • Cupping Massage. Allereerst doet de masseur massage olie op de lichaam. Daarna gaat hij een cup met een matig zuig druk over de huid bewegen totdat deze zachter, losser en rood wordt.
 • Wet cupping (Bloed Cupping). Om te beginnen past de masseur 5 minuten lang Dry Cupping toe, om het straks makkelijker te maken bloed uit het lichaam te zuigen. Na de Dry cupping  opent de masseur de huid met kleine prikken met een naald en een pen. Hij zet de cup weer op dezelfde plek op de huid. Vervolgens zorgt de zuigkracht van de pomp ervoor dat er bloed uit de geopende huid komt, wat het lichaam zou bevrijden van giftige stoffen. Massagepraktijk Koetsier gebruikt deze techniek niet vanwege de risico’s die er aan vastzitten.

De oorsprong

Vroeger is cupping gebruikt om gif uit wonden te zuigen door de vacuüm werking. In deze tijd waren er uiteraard nog geen plastic bokalen of glazen cups. Men gebruikte naar alle waarschijnlijkheid uitgeholde horens van dieren. Waar en wanneer de eerste vorm van de cupping massage precies is ontstaan is onduidelijk.

Men vermoedt dat deze massagevorm is ontwikkeld in China, net zoals de meeste massages. Er zijn verwijzingen naar de cupping massage, afkomstig uit China, in geschriften van het jaar 28 na Christus. Hier zou deze massagevorm niet alleen zijn toegepast om gif uit het lichaam te halen, maar onder meer ook om bij een operatie bloed weg te leiden van de plaats waar de operatie plaatsvond.

Na China is deze massage toegepast in Egypte om de genezing van klachten te bespoedigen. Hierbij hebben we het over klachten als pijn, duizeligheid, koorts, een verminderde eetlust en menstruatieproblemen. Het derde land waar de cupping massage opdook in de geschiedenis, is Griekenland. Van hieruit verspreide de techniek zich door Europa, waarna het uiteindelijk ook in de Verenigde Staten terecht kwam.

Waar kan cupping bij helpen?

Vanwege de enorme dieptewerking bewijst deze massage vooral zijn nut bij:

 • pijn/bewegingsbeperking door triggerpoints
 • schouder-, nek– en rugklachten
 • migraine of hoofdpijn
 • spanningsklachten
 • (langdurige) stress
 • overbelasting
 • griep en verkoudheid
 • bronchitis
 • burn-out

Cupping werkt niet alleen zeer ontspannend, maar ook sterk ontgiftend. Hierdoor kan het een uitkomst zijn om sneller te herstellen na een (al of niet langdurige) ziekte en/of medicijngebruik.
Bij het behandelen van Triggerpoints kan deze massagevorm een effectief alternatief zijn voor Dry Needling.