cupping gebeurt met deze cups

Cupping  is een manier om gifstoffen vanuit diepere weefsels naar het huidoppervlak te trekken. Dit maakt blokkades in de huid grondig los. Het lichaam gaat hierdoor weer beter functioneren. Dit laatste geeft een gevoel van ontspanning. Deze massagetechniek heeft een enorme dieptewerking door het sterke vacuum. Tegenwoordig zijn de cups van siliconen of hard plastic.

Verschillende vormen

Er zijn twee vormen van cupping: 

Dry cupping: Hier zitten de cups op een plek (statisch) of bewegen ze met gebruik van olie over de huid (dynamisch).

Wet cupping: er wordt er een sneetje in de huid gemaakt en bloed door de huid heen getrokken. De cups staan bij deze techniek stil. Massagepraktijk Koetsier gebruikt deze techniek niet vanwege de risico’s die er aan vastzitten.

De oorsprong

Vroeger is deze techniek gebruikt om gif uit wonden te zuigen door de vacuüm werking. In deze tijd werden er uiteraard nog geen plastic bokalen of cups gebruikt. Men gebruikte naar alle waarschijnlijkheid uitgeholde horens van dieren. Waar en wanneer de eerste vorm van de cupping massage precies is ontstaan is onduidelijk.

Men vermoedt dat deze massagevorm is ontwikkeld in China, net zoals de meeste massages. Er zijn verwijzingen naar de cupping massage, afkomstig uit China, in geschriften van het jaar 28 na Christus. Hier zou deze massagevorm niet alleen zijn toegepast om gif uit het lichaam te halen, maar onder meer ook om bij een operatie bloed weg te leiden van de plaats waar de operatie plaatsvond.

Na China werd deze massage toegepast in Egypte om de genezing van klachten te bespoedigen. Hierbij hebben we het over klachten als pijn, duizeligheid, koorts, een verminderde eetlust en menstruatieproblemen. Het derde land waar de cupping massage opdook in de geschiedenis, is Griekenland. Van hieruit verspreide de techniek zich door Europa, waarna het uiteindelijk ook in de Verenigde Staten terecht kwam.

Waar kan cupping bij helpen?

Vanwege de enorme dieptewerking bewijst cupping massage vooral zijn nut bij:

  • pijn/bewegingsbeperking door triggerpoints
  • schouder-, nek– en rugklachten
  • migraine of hoofdpijn
  • spanningsklachten
  • (langdurige) stress
  • overbelasting
  • griep en verkoudheid
  • bronchitis
  • burn-out

Cupping werkt niet alleen zeer ontspannend, maar ook sterk ontgiftend. Hierdoor kan het een uitkomst zijn om sneller te herstellen na een (al of niet langdurige) ziekte en/of medicijngebruik.
Bij het behandelen van Triggerpoints kan deze massagevorm een effectief alternatief zijn voor de Dry Needling.