Hoofdpijn

Hoofdpijn

Bijna iedereen heeft wel eens hoofdpijn. Soms duurt het heel kort, maar er zijn ook mensen die bijna altijd hoofdpijn hebben.

Aanhoudende hoofdpijn kan erg vervelend zijn, je kunt er onzeker of bezorgd van raken. Heb je al van alles geprobeerd en blijf je maar last houden van deze pijn? Dan kan massage uitkomst bieden.

Welke soorten hoofdpijnen zijn er

Hoofdpijn is voor iedereen verschillend. Je kunt meer dan een soort hoofdpijn hebben. Wanneer je op de verschijnselen let, kan je vaak al herkennen welk soort hoofdpijn je hebt. Dit zijn de verschillende soorten hoofdpijn:

  • Spanningshoofdpijn
  • Migraine
  • Hoofdpijn door regelmatig gebruik maken van pijnstillers
  • Clusterhoofdpijn

Spanningshoofdpijn

Een van de vele soorten hoofdpijn die kan ontstaan door langdurige nekklachten is spanningshoofdpijn. Spanningshoofdpijn geeft meestal een gevoel alsof er een strakke band drukkend of knellend om het (voor)hoofd zit. Deze hoofdpijn voelt als een constante pijn, in ernstige of minder ernstige mate, die achter in het hoofd maar die je ook boven je ogen voelt. Het begint geleidelijk en verdwijnt ook weer geleidelijk, dit kan uren tot dagen duren.
Nek en schouders zijn vaak ook pijnlijk en gespannen. Bij inspanning blijft de pijn gelijk maar licht of geluid kunnen de pijn wel verergeren. De pijn is vervelend, maar meestal lukt het je wel om door te gaan met jouw dagelijkse bezigheden. De spanningshoofdpijn kan zich uitbreiden tot de schouders en de nek, waar ook vaak de oorzaak te vinden kan zijn.

Migraine

Migraine is een matige of heftige, bonzende hoofdpijn meestal aan één kant van het hoofd. Een migraineaanval duurt 4 uur tot 3 dagen. De pijn wordt erger bij inspanning en gaat vaak samen met misselijkheid of braken. Tijdens de aanval kan je licht en geluid dikwijls slecht verdragen. Je blijft dan het liefst rustig zitten of liggen. Het lukt bij migraine vaak niet goed om door te gaan met je dagelijkse activiteiten. Vaak kondigt een migraine-aanval zich kort van tevoren aan. Je ziet dan bijvoorbeeld schitteringen of bepaalde lichtfiguren. Sommige mensen ruiken typische geuren vlak voor een aanval.

Hoofdpijn door regelmatig gebruik van pijnstillers

Elke vorm van hoofdpijn kan erger worden wanneer je maandenlang regelmatig pijnstillers gebruikt. Bijvoorbeeld als je al vaker dan 15 keer per maand paracetamol of een NSAID gebruikt. Of als je vaker dan 10 keer per maand triptanen gebruikt.

Clusterhoofdpijn

Clusterhoofdpijn komt in aanvallen van zeer heftige hoofdpijn aan één kant van je gezicht of hoofd. Een aanval duurt 15 minuten tot 3 uur en kan 1 tot 8 keer per dag optreden. Clusteraanvallen kunnen binnen een periode van weken of maanden regelmatig terugkomen.
De pijn gaat vaak samen met reacties aan één kant van uw gezicht. Denk hierbij aan een rood en/of tranend oog, een gezwollen of hangend ooglid, een verstopte neus of een loopneus, en meer zweten.

Tijdens een aanval kunt je je onrustig voelen. Het lukt dan haast niet om stil te zitten.

Voordelen van massage bij hoofdpijn

Bij hoofdpijnmassage ligt de focus op het gebied van de rug, schouders en nek. Door deze massage vermindert de spanning in de spieren in dat gebied. Dit zorgt ervoor dat:

  • De hoofdpijn aanvallen minder heftig zijn
  • Je nek soepeler aanvoelt
  • De pijn in de nek vermindert
  • De hoofdpijnaanvallen minder vaak voorkomen
  • De duur van de hoofdpijnaanvallen wordt verkort

Na een aantal behandelingen zullen de klachten verminderen of zelfs helemaal verdwijnen.